Jagodni pire z maskarponejevo kremo
Sestavine za 4 osebe
-
Jagode operemo pod tekočo vodo, očistimo in zrežemo na majhne koščke. Koščke stresemo v skledo, potrosimo s sladkorjem ter prelijemo z limoninim sokom in grand marnierjem. Dobro premešamo in s paličnim mešalnikom zmiksamo v sadni pire. Smetano čvrsto stepemo in do uporabe shranimo v hladilniku. Jajce ubijemo in ločimo na rumenjak in beljak. Rumenjak skupaj z žlico sladkorja stepamo toliko časa, da se speni. Beljak čvrsto stepemo in v sneg postopoma vmešamo žlico sladkorja. Beljakov sneg počasi vmešamo v stepen rumenjak. V večji skledi gladko zmešamo maskarpone in vanj počasi vmešamo stepeno sladko smetano. Na koncu vmešamo še jajčno zmes in kremo do uporabe shranimo v hladilniku. Eno polovico jagodnega pireja razporedimo po štirih kozarcih. Prekrijemo z maskarponejevo kremo. Preostalo polovico jagodnega pireja precedimo skozi gosto cedilo. Precejen jagodni pire razporedimo po vrhu kreme. Pripravljeno sladico ohladimo ali pa takoj ponudimo.
Tiramesu v kozarcu
Sestavine za 4 osebe
-
Mrzlo vodo natočimo v džezvo ali majhen lonček. Odmerimo malo manj kot eno skodelico vode. Voda naj počasi zavre, nato vodo sladkamo in počakamo, da ponovno zavre. Džezvo umaknemo z ognja in v vodo vmešamo 2 zvrhani žlički kave. Džezvo pristavimo nazaj na ogenj in vodo trikrat zavremo (trikrat se mora gladina tekočine dvigniti do roba džezve). Kuhano kavo pustimo stati 5 minut (da se usedlina usede). Pripravljeno kavo vlijemo v širšo skledo. Piškote z obeh strani pomočimo v kavo, nato pa jih zložimo v kozarce. V skledi nežno zmešamo maskarpone in sladko smetano. Po pet žlic maskarponejeve kreme nadevamo v vsak kozarec ter po vrhu posujemo s kakavom v prahu in nastrgano čokolado. Pripravljeno sladico takoj postrežemo.
Sestavine za 12 oseb
- DEKORACIJA
- KREMA
- Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. V vdolbinice pekača za mafine vstavimo papirnate košarice (ali pa jih dobro namastimo s stopljenim maslom). V manjši kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo. Kozico s stopljenim maslom odstavimo in pustimo, da se maslo malo ohladi. V skledo ubijemo jajca in jih z ročno metlico dobro razžvrkljamo. Dodamo jogurt, sladkor in vanilijevo aromo ter sestavine dobro premešamo. V drugo skledo presejemo moko in jo zmešamo s pecilnim praškom in mletimi mandlji. Na sredini suhih sestavin naredimo jamico, v katero vlijemo stopljeno maslo in mešanico “mokrih” sestavin. Z ročno metlico ali kuhalnico dobro in hitro premešamo, da dobimo enotno testo brez grudic. S testom napolnimo papirnate košarice. Kolačke pečemo v ogreti pečici 18 do 20 minut. Ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v kolačke, ni ostankov testa, ko ga izvlečemo, so kolački pečeni. Pečene kolačke 5 minut hladimo v pekaču, nato pa jih preložimo na rešetko in pustimo, da se povsem ohladijo.
- Medtem ko se kolački hladijo, pripravimo belo čokoladno kremo. Belo čokolado narežemo ali nalomimo na majhne koščke, ki jih stresemo v ognjevarno skledo. Skledo postavimo na kozico z vrelo vodo (pazimo, da se dno sklede ne dotika vode v kozici) ter čokolado nad soparo počasi stopimo. Skledo s stopljeno čokolado odstavimo in čokolado nežno premešamo, da dobimo gladko čokoladno zmes. V skledi z električnim mešalnikom najprej dobro premešamo zmehčano maslo, nato pa dodamo sladkor in mešamo še toliko časa, da nastane rahla in kremasta maslena zmes. V zmes vmešamo ohlajeno stopljeno belo čokolado. Skledo s kremo pokrijemo s plastično folijo za živila in za nekaj časa shranimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Z ohlajeno kremo napolnimo vrečko za krašenje peciva. Uporabimo zvezdasti nastavek in kremo nabrizgamo na ohlajene kolačke. Okrasimo s sladkornimi rožicami in kolačke takoj postrežemo ali pa do uporabe shranimo v hladilniku.