browser icon
Uporabljate varnostno pomankljivo različico spletnega brskalnika. Prosimo posodobite vaš spletni brskalnik!
Uporaba zastarelega brskalnika ni priporočljiva iz varnostnih razlogov. Za varnejšo, hitrejšo in boljšo uporabniško izkušnjo vas prosimo, da še danes posodobite vaš spletni brskalnik ali namestite novejšega.

SLADICE

Jagodni pire z maskarponejevo kremo

60935952

Sestavine za 4 osebe

  • Jagode operemo pod tekočo vodo, očistimo in zrežemo na majhne koščke. Koščke stresemo v skledo, potrosimo s sladkorjem ter prelijemo z limoninim sokom in grand marnierjem. Dobro premešamo in s paličnim mešalnikom zmiksamo v sadni pire. Smetano čvrsto stepemo in do uporabe shranimo v hladilniku. Jajce ubijemo in ločimo na rumenjak in beljak. Rumenjak skupaj z žlico sladkorja stepamo toliko časa, da se speni. Beljak čvrsto stepemo in v sneg postopoma vmešamo žlico sladkorja. Beljakov sneg počasi vmešamo v stepen rumenjak. V večji skledi gladko zmešamo maskarpone in vanj počasi vmešamo stepeno sladko smetano. Na koncu vmešamo še jajčno zmes in kremo do uporabe shranimo v hladilniku. Eno polovico jagodnega pireja razporedimo po štirih kozarcih. Prekrijemo z maskarponejevo kremo. Preostalo polovico jagodnega pireja precedimo skozi gosto cedilo. Precejen jagodni pire razporedimo po vrhu kreme. Pripravljeno sladico ohladimo ali pa takoj ponudimo.

    Tiramesu v kozarcu

    60779239

    Sestavine za 4 osebe

    • Mrzlo vodo natočimo v džezvo ali majhen lonček. Odmerimo malo manj kot eno skodelico vode. Voda naj počasi zavre, nato vodo sladkamo in počakamo, da ponovno zavre. Džezvo umaknemo z ognja in v vodo vmešamo 2 zvrhani žlički kave. Džezvo pristavimo nazaj na ogenj in vodo trikrat zavremo (trikrat se mora gladina tekočine dvigniti do roba džezve). Kuhano kavo pustimo stati 5 minut (da se usedlina usede). Pripravljeno kavo vlijemo v širšo skledo. Piškote z obeh strani pomočimo v kavo, nato pa jih zložimo v kozarce. V skledi nežno zmešamo maskarpone in sladko smetano. Po pet žlic maskarponejeve kreme nadevamo v vsak kozarec ter po vrhu posujemo s kakavom v prahu in nastrgano čokolado. Pripravljeno sladico takoj postrežemo.

       

      Romantični kolački

      Priprava kolačkov z belo čokoladno kremo je hitra in zelo preprosta. Tako boste imeli več časa, da se posvetite dekoraciji, s katero boste preprosto sladico spremenili v pravo pašo za oči.

      rom-kol

      Sestavine za 12 oseb

       

       

      • Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. V vdolbinice pekača za mafine vstavimo papirnate košarice (ali pa jih dobro namastimo s stopljenim maslom). V manjši kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo. Kozico s stopljenim maslom odstavimo in pustimo, da se maslo malo ohladi. V skledo ubijemo jajca in jih z ročno metlico dobro razžvrkljamo. Dodamo jogurt, sladkor in vanilijevo aromo ter sestavine dobro premešamo. V drugo skledo presejemo moko in jo zmešamo s pecilnim praškom in mletimi mandlji. Na sredini suhih sestavin naredimo jamico, v katero vlijemo stopljeno maslo in mešanico “mokrih” sestavin. Z ročno metlico ali kuhalnico dobro in hitro premešamo, da dobimo enotno testo brez grudic. S testom napolnimo papirnate košarice. Kolačke pečemo v ogreti pečici 18 do 20 minut. Ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v kolačke, ni ostankov testa, ko ga izvlečemo, so kolački pečeni. Pečene kolačke 5 minut hladimo v pekaču, nato pa jih preložimo na rešetko in pustimo, da se povsem ohladijo.
      • Medtem ko se kolački hladijo, pripravimo belo čokoladno kremo. Belo čokolado narežemo ali nalomimo na majhne koščke, ki jih stresemo v ognjevarno skledo. Skledo postavimo na kozico z vrelo vodo (pazimo, da se dno sklede ne dotika vode v kozici) ter čokolado nad soparo počasi stopimo. Skledo s stopljeno čokolado odstavimo in čokolado nežno premešamo, da dobimo gladko čokoladno zmes. V skledi z električnim mešalnikom najprej dobro premešamo zmehčano maslo, nato pa dodamo sladkor in mešamo še toliko časa, da nastane rahla in kremasta maslena zmes. V zmes vmešamo ohlajeno stopljeno belo čokolado. Skledo s kremo pokrijemo s plastično folijo za živila in za nekaj časa shranimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Z ohlajeno kremo napolnimo vrečko za krašenje peciva. Uporabimo zvezdasti nastavek in kremo nabrizgamo na ohlajene kolačke. Okrasimo s sladkornimi rožicami in kolačke takoj postrežemo ali pa do uporabe shranimo v hladilniku.